Home » Event » Media en het culturele leven in bezet West-Europa (1940-1945)

Media en het culturele leven in bezet West-Europa (1940-1945)

Colloquium

Bioscoop Capitole in Gent, foto nr 5937, copyrights CegeSoma/Rijksarchief

Pers, radio, film, literatuur, theater, live amusement... In het door het Derde Rijk bezette Europa werden al deze terreinen strikt gecontroleerd door het nationaalsocialistische apparaat. Hun geschiedenis is dus nauw verbonden. In het historisch onderzoek worden deze media- en cultuursectoren echter zelden samen behandeld. Het colloquium “Cultureel leven en media in bezet West-Europa (1940-1945)” brengt onderzoekers samen die gespecialiseerd zijn inzake media en het culturele leven onder de Duitse bezetting vanuit een internationale invalshoek. De focus ligt op de casussen van België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Dit maakt een vergelijking mogelijk tussen regio’s met een verschillend bezettingsregime: een Duits militair bestuur, een Duits burgerlijk bestuur of  eenvoudigweg een Duitse annexatie.

Dit colloquium, waarvoor wij u graag uitnodigen, vindt plaats in CegeSoma op 7 en 8 november 2022 en brengt zowel specialisten als beginnende onderzoekers samen. Het onderzoek wordt gepresenteerd in het Engels of in het Frans. Elke presentatie duurt 20 minuten en wordt gevolgd door een paneldiscussie. 

Het wordt gesponsord door de Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap 'Spektakelcultuur - Cultures of the Spectacle' (FWO Vlaanderen), in samenwerking met het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma), het Instituut voor Mediastudies (IMS, KULeuven) en het Institut de Recherches Historiques du Septentrion (IRHiS, UMR 8529 - Université de Lille). Het FWO verleent extra ondersteuning.