Home » Event » Welke toekomst voor een tijdschrift over nationale hedendaagse Belgische geschiedenis ?

Welke toekomst voor een tijdschrift over nationale hedendaagse Belgische geschiedenis ?

Studiedag n.a.v. tien jaar BTNG ‘nieuwe stijl’

In het voorjaar van 2012 verscheen het eerste nummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis (BTNG) ‘nieuwe stijl’. Het vernieuwde tijdschrift werd geboren uit de fusie van het oude BTNG (1969-2011; uitgegeven door de Jan Dhondt Stichting van de Universiteit Gent) en de Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis (1996-2011, uitgegeven door het toenmalige CegeSoma). Deze fusie van 2012 ging gepaard met een visuele restyling, de opname van kleurenillustraties en een nieuwe, aantrekkelijke website.

Tien jaar later kan het tijdschrift een succes genoemd worden. De afgelopen tien jaren publiceerden we 142 artikelen - waarvan 48 in themanummers – en dat naast de vele recensies, debatbijdragen en samenvattingen van doctoraten. De kwaliteit en diversiteit van de inhoud oogt zonder meer indrukwekkend en ook de toekomstige jaargangen zijn verzekerd : mission accomplished dus.

Ondanks dat wetenschappelijke succes, kan het BTNG er echter ook van beschuldigd worden vandaag een dinosaurus te zijn in het hedendaagse publicatielandschap. Is een papieren tijdschrift nog relevant, in een periode van digitale open access ? Is een generalistisch tijdschrift nog levensvatbaar in een tijdperk van almaar scherpere specialisatie ? En in hoeverre is een tijdschrift dat de Belgische nationale geschiedenis in haar titel heeft nog van deze tijd ? Welke rol kan een dergelijk tijdschrift nog spelen in het tijdperk van transnationale geschiedschrijving, een Engelstalige publicatiecultuur en een gefederaliseerd wetenschappelijk landschap ? Of creëren al die bedreigingen samen, paradoxaal genoeg een unieke plek voor het BTNG ? In deze jubileumstudiedag blikken we terug, maar toch nog meer vooruit. Diverse historici bekijken de nationale geschiedenis en geschiedschrijving vanuit diverse hoek en we eindigen met een panelgesprek over de toekomst van het BTNG in een snel veranderend publicatielandschap.

 

Programma

09.30 u : Onthaal

10.00 u : Tien jaar BTNG 2.0 : een evaluatie - Nico Wouters (CegeSoma/Rijksarchief)

10.20 u : Reflecting on National and Transnational Histories  - Daniel Laqua (Northumbria University, Newcastle)

10.45 u : L'histoire de Belgique dans les universités. Réflexion sur l'évolution des programmes, des approches et des attentes - Catherine Lanneau (ULiège)

11.10 u : Koffiepauze

11.35 u : Zin en onzin van nationale geschiedschrijving. En bij uitbreiding van een tijdschrift als het BTNG - Maarten Van Ginderachter (UAntwerpen)

12.00 u : Middagpauze

13h.00 u : La culture et l'histoire belges au XXIème siècle: analoge en digitale studies van het Belgienzentrum en op het platform BelgienNet - Sabine Schmitz & Yves Huybrechts (Belgienzentrum-BELZ, Universität Paderborn)

13.25 u : Musées. Lieux et représentations de l'histoire de la Belgique? - Chantal Kesteloot (CegeSoma/Rijksarchief)

13.50 u : Geschiedenisdidactiek over de taalgrens heen - Tom De Paepe (UGent) (OV)

14.15 u : Panelgesprek : Welke toekomst voor (een tijdschrift zoals) het BTNG ? / Quel avenir pour une revue d'Histoire contemporaine de Belgique?

Moderator : Michael Auwers (CegeSoma/Rijksarchief)
Deelnemers : Sébastien Dubois (Rijksarchief), Jeffrey Tyssens (VUB), Bruno De Wever (UGent) et Christoph Brüll (C²DH - University of Luxembourg)

15.15-16.30 u : Receptie