Foto's Eerste Wereldoorlog
- Toegang en raadpleging : Het bestand is online in digitale vorm toegankelijk via Pallas of op de computers in de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar.
- Reproductie : Reproductie van de inhoud van het bestand is verboden in de leeszaal. Voor een verzoek tot reproductie door het personeel van het CegeSoma, vindt u de praktische informatie hier.
Beschrijving van het bestand :
Misschien bent u als journalist, onderzoeker, student of historisch geïnteresseerde op zoek naar iconografisch materiaal over dit onderwerp. Vergeet dan zeker niet om eens te grasduinen in het fotomateriaal dat het CegeSoma over de periode 1914-1918 bezit.
Het merendeel van de bestanden die we bewaren, komt uit particuliere fotoalbums. We hebben ze verzameld dankzij een actieve verwervingspolitiek die verschillende jaren geleden van start ging. Alle foto's zijn gedigitaliseerd, maar slechts een deel van de collectie wordt effectief bij ons in de originele vorm bewaard. De grote emotionele waarde van de foto's en hun sterke band met het privéleven zorgen immers voor een groot gevoel van hechting. Er afstand van doen is dikwijls moeilijk.
De meeste foto's betreffen de militaire aspecten van de oorlog. Zo bevat het hoofdbestand “Eerste Wereldoorlog” negatieven over het luchtleger, de Belgische artillerie, Franse cavaleristen en de verschillende slagvelden. De collectie De Bremaecker en het bestand Blondeel vervolledigen dit militaire panorama met beelden van achter het front: Oostkerke, Ramskapelle, Veurne, Lampernisse, enz. We bewaren ook beeldmateriaal over het dagelijkse soldatenleven. In dat verband zijn de albums van de familie Ponchau, de collectie Louis Chantrenne en de fondsen Greindl, Timmermans, Loxhay en Willemaers het vermelden waard. De kleindochter van Gustave Duchesne bezorgde ons 300 foto's van haar grootvader, over de omzwervingen van Belgische pantserwagens van Brest naar Zbarraz en Gladki Zborow.
Enkele kleinere verzamelingen geven ons inzicht in andere aspecten van de periode 1914-1918: het politieke leven, sociale toestanden en de economie in oorlogstijd. De 475 foto's van Janine Binon getuigen van het leven van verpleegsters in het hospitaal 'L'Océan' in De Panne en de school 'Koningin Marie-José' in Wulveringem. Het fonds André Douart getuigt van het krijgsgevangenenleven in het kamp van Alten-Grabow.
Naast foto's bewaart het CegeSoma ook postkaarten over de Eerste Wereldoorlog (collecties Jacques De Vrient-Mores Roza, Pascalle Van Dinter, Thiebault, Dochain en Léon Schillings), en een aantal affiches.
De complete lijst van de WO I-bestanden kunt u genereren via onze online catalogus Pallas. U gebruikt als zoekterm “Eerste Wereldoorlog”, u zoekt op “Alles (gecombineerd)” en vinkt “Fototheek” aan.
Als u meer informatie wilt over de voorwaarden voor reproductie of bruikleen, of als u zelf nog over iconografisch bronnenmateriaal over de Eerste Wereldoorlog beschikt, aarzel dan niet om contact op te nemen van met Gertjan Desmet (archivaris).
Voor meer informatie :
- Chantal Kesteloot & Bruno Benvindo, Bruxelles ville occupée 1914-1918, Bruxelles, La Renaissance du Livre, 2016
- Alain Colignon & Mélanie Bost, La Wallonie dans la Grande Guerre 1914-1918, Bruxelles , La Renaissance du Livre, 2016.
- Chantal Kesteloot & Laurence van Ypersele (sous la direction de), Du café liégeois au Soldat inconnu. La Belgique et la Grande Guerre, Bruxelles, Editions Racine, 2018