Les transmissions. La guerre en héritage (De overdracht. De erfenis van de oorlog). Een reeks van drie podcasts (in het Frans).

Les transmissions. La guerre en héritage (De overdracht. De erfenis van de oorlog). Een reeks van drie podcasts (in het Frans).

In 2017 ging het project ‘Transmemo’ van start  over de familiale herinnering aan het verzet en de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. In het kader van dit project hebben 80 Nederlandstalige en Franstalige families ermee ingestemd om over drie generaties heen geïnterviewd te worden (de oorlogskinderen, hun kinderen en kleinkinderen).

Drie jaar later, parallel met de (komende) wetenschappelijke publicaties over de resultaten van dit project en om deze verhalen ‘tot leven te brengen’, hebben Florence Rasmont  en Guillaume Abgrall (vzw Gsara) een reeks van drie podcasts gerealiseerd: ‘Les transmissions. La guerre en héritage’ (De overdracht. De erfenis van de oorlog).

De achterliggende gedachte van die podcasts: de geschiedenis van drie families delen die hebben deelgenomen aan het project Transmemo. De reeks werpt een licht op het engagement van hun grootouders tijdens de oorlog en laat ons de - voorbije en nog altijd aanwezige - impact van hun verhaal op hun families ontdekken.

De reeks 'Les transmissions. La guerre en héritage' werd geselecteerd voor de prijs voor originele documentaire van het 18de Radio- en luisterfestival 'Longueur d'Ondes', dat in februari 2021 in Brest plaatsvindt. De reeks gerealiseerd door Florence Rasmont en Guillaume Abgrall staat dus op het programma van dat festival. Op 6 februari ‘s avonds wordt de eindselectie van de jury voor de grote prijs bekend gemaakt.

De reeks "Les transmissions" was al te beluisteren op verschillende lokale radio’s (Radio Campus, Radio Panik, 48FM, enz). La Première/RTBF zal ze uitzenden op 8 januari 2021  (1ste en 2de aflevering) en 15 januari 2021 (3de aflevering + voorstelling van de reeks door Florence Rasmont en Guillaume Abgrall) in het programma "Par Ouïe dire" om 22u.

Wil je er meer van weten ? Bekijk dan de video van het interview met Florence Rasmont.

 

De drie afleveringen (in het Frans) van de reeks ‘Les Transmissions. La guerre en héritage’ (De overdracht. De erfenis van de oorlog) :

Aflevering 1: De mère en fille. (Van moeder op dochter)

Dit is het verhaal van een moeder die haar deportatie nooit te boven is gekomen. Het is ook het verhaal van een dochter, die na de oorlog geboren werd en die verscheurd wordt tussen de bewondering voor de inzet van haar moeder in het verzet en het dagelijkse leed in de familie. Het is daarbij ook nog het verhaal van het conflict tussen twee generaties militante vrouwen, die allebei meegesleept werden in de grote strijdpunten van hun tijd. 

Aflevering 2: Le secret Het geheim

In 1968 hoort Antoine van zijn vader dat die tijdens de oorlog heeft meegevochten met de Duitsers. Antoine bewaart dat geheim heel lang, tot hij beslist om naar het  familieverleden op zoek te gaan en het stilzwijgen te verbreken. In deze aflevering vertelt Antoine over zijn opzoekingen en zijn vragen bij de grote en kleine geschiedenis. Een introspectieve onderdompeling in gebeurtenissen die zijn familie en zijn herinneringen voor altijd getekend hebben.

Aflevering 3: Bompa Opa

‘Bompa’ is Brussels voor opa of grootvader. Zo wordt Charles, een communistische arbeider, verzetsstrijder en gedeporteerde, liefdevol genoemd door heel zijn familie. Bompa (Opa) is tezelfdertijd het verhaal van de strijd van een man en van zijn veerkracht. Het is ook het verhaal van een familie die doorheen de 20ste eeuw geconfronteerd wordt met de oorlog en met de veranderingen in de arbeiderswereld in Brussel.

Realisatie van de podcasts: Florence Rasmont en Guillaume Abgrall.
Muziek: Tuur Florizoone.
Met de steun van Belspo en de Fédération Wallonie Bruxelles.
Productie: Gsara – CegeSoma/Rijksarchief.