Home » Publication » Bruxelles ville occupée, 1914-1918.

Bruxelles ville occupée, 1914-1918.

Bruxelles ville occupée, 1914-1918.

De auteurs van Bruxelles ville occupée verhalen het wedervaren van de Brusselaars gedurende de Eerste Wereldoorlog aan de hand van beelden. Ze onderzoeken hoe foto's, postkaarten en ook de geïllustreerde pers de grote uitdagingen van deze woelige periode weergeven.

Via een verzameling foto's genomen door de Brussel, augustus 1914. De oorlog begint. Paniek, patriottische gedrevenheid, toestroom van vluchtelingen: dit is de realiteit in de hoofdstad die nochtans gespaard is gebleven van de gevechten. De bezetter vestigt zich zo snel mogelijk en defileert in de straten van de stad. De volgende vier jaar zal Brussel de grootste bezette stad van Europa zijn.

Op basis van onuitgegeven foto's, postkaarten van de bezettingsperiode en de geïllustreerde pers schetsen Bruno Benvindo en Chantal Kesteloot een visuele geschiedenis van de stad, geconfronteerd met honger en werkloosheid, maar waar het dagelijks leven al gauw opnieuw zijn gang gaat.

Het Duits leger probeert in de Belgische hoofdstad een eigen cultureel leven met theaters, bioskopen en cafés op te bouwen. Maar in de bezette stad wordt ook een strijd gevoerd tussen patriotten en activisten die de publieke opinie elk voor zich willen winnen, huiseigenaars die geen huur meer ontvangen en naar Duitsland weggevoerde werkkrachten. Hoe wordt dit alles in beeld gebracht ?

In november 1918 wordt de hoofdstad bevrijd. De tijd voor herdenking was aangebroken, maar tegelijkertijd moesten huisvestingsproblemen aangepakt worden, waren er moeilijke herenigingen of begonnen pijnlijke rouwperiodes. De vrede was weergekeerd, maar de oorlog was niet ten einde.

Een nieuwe kijk op de Eerste Wereldoorlog