Foto Max Kukurudziak op Unsplash

Verklaring | EHRI veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne

Maandag, 28 februari 2022

De European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) veroordeelt ten sterkste de recente Russische invasie in Oekraïne en is ernstig bezorgd over de weerslag ervan op de burgerbevolking, alle levende wezens en het land zelf. Als onderzoekinfrastructuur gewijd aan de studie van genocide en oorlog, zijn we geschokt dat er in het Europa van de 21ste eeuw zonder enige aanleiding een onvergeeflijke aanval op een soeverein land mogelijk is. Alleen al door ons onderzoek zijn we erg gevoelig voor de dodentol, het geweld en de trauma’s die deze oorlog met zich meebrengt.

EHRI is zowel een digitale infrastructuur als een transnationaal netwerk van mensen/experten. Gelet op het gevaar voor de Holocaustonderzoekers en hun familie in Oekraïne moedigen wij hen ten sterkste aan ons te laten weten hoe het nu met hen gaat en wat hun noden zijn, ongeacht of ze zich in Oekraïne bevinden of hun toevlucht zoeken in het buitenland. Wij van EHRI zullen die informatie delen binnen ons professioneel netwerk en zullen bemiddelen over contacten en hulpaanbiedingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan een miljoen Joden vermoord op Oekraïens grondgebied, door massale schietpartijen, in ghetto’s en concentratiekampen of door slavenarbeid. Vrij onderzoek over Oekraïne is essentieel om de kennis van de mensheid over de vervolging en de genocide op de Joden, Roma en andere bevolkingsgroepen vooruit te helpen en EHRI heeft het voorrecht om het Center for Urban History of East Central Europe als partner te hebben.

Onze bezorgdheid over het Holocaustonderzoek in Oekraïne wordt nog vergroot door de flagrante leugens van de Russische staatspropaganda over de zogenaamde noodzaak om Oekraïne te ‘denazificeren’. Wij verwerpen ten stelligste dit cynische woordgebruik met als doel een ander land te bezetten en zijn vrije ontwikkeling tot een democratie te fnuiken.

Project Management Board, European Holocaust Research Infrastructure

EHRI is een consortium van 27 partnerinstellingen die actief zijn op het vlak van het onderzoek naar en het verzamelen van documentatie over de Holocaust in Europa, Israël en de Verenigde Staten. De missie van EHRI is de traditionele versnippering van de bronnen en expertise over de Holocaust te overstijgen door mensen en collecties samen te brengen in een transnationale onderzoekinfrastructuur.