Archief Auguste Haus
- Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief “Auguste Haus” is raadpleegbaar tijdens de openingsuren van de leeszaal van het ARA2. De inhoud is vrij raadpleegbaar (raadplegingsproceduren). De foto's, verzameld door Auguste Haus, zijn online raadpleegbaar via de catalogus van de fototheek of op de computerschermen van de leeszaal door de term "A. Haus" in te voeren en 'fototheek' te kiezen in het zoekscherm.
- Digitalisering: Het archief is niet gedigitaliseerd, de foto’s wel.
- Reproductie: De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
- Onderzoeksinstrument : Inventaris AA738
Beschrijving van het bestand :
Stukken in verband met Auguste Haus
Deze archieven behandelen hoofdzakelijk de militaire carrière en de activiteiten van Auguste Haus in het verzet, maar bevatten ook de documenten in verband met de arrestatie van zijn vrouw Marguerite Depuydt en zijn dochter Héliane Haus en ook familiaal archief los van de oorlogsperiode. 52 foto’s illustreren de militaire carrière van Haus in dit archief.
Auguste Haus werd geboren in Nevele op 18 januari 1892. Na de Duitse invasie van 1914 ontvluchtte Auguste Haus België om dienst te nemen als oorlogsvrijwilliger en behaalt hij de graad van kapitein aan het IJzerfront aan het einde van het conflict. In december 1939 werd hij majoor bij de infanterie. Hij nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht en zat van 15 juni 1940 tot het begin van mei 1942 gevangen in Duitsland. Hij kon om gezondheidsreden naar België terugkeren en vervoegde op 4 juni 1942 de sector West-Vlaanderen van het Belgisch Legioen. Eind 1943 werd hij commandant voor de provincie van de groepering die zich in juni 1944 ‘Geheim Leger’ noemt. Omdat het in West-Vlaanderen arrestaties regent komt Haus aan het hoofd van een zone die zowel Oost- als West-Vlaanderen omvat, zodat het tekort aan kaderleden kan worden opgevangen. Vanaf 1 juni 1944 gaat hij voor de geallieerden over tot sabotagedaden en hij staat hen bij tijdens de bevrijding van België. Op 18 juli 1944 staat de Duitse politie voor zijn deur in Gent maar omdat hij afwezig is worden zijn echtgenote en dochter gearresteerd: beiden zullen in december 1944 omkomen in Ravensbrück. Haus wordt benoemd tot voorzitter van de Nationale Erkentelijkheidscommissie der Provincie Oost-Vlaanderen, die in oktober 1944 belast wordt met de erkenning van het statuut van weerstander. Hij overlijdt in Gent op 15 september 1948.
Voor meer informatie :
- Henri Bernard (dir.), L'Armée Secrète, 1940-1944, Gembloux, Duculot, 1986.
- Victor Marquet, Contribution à l’histoire de l’Armée secrète 1940-1944, Bruxelles, 6 fasc., 1991-1995.