Archief Auguste Haus

  • Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief Auguste Haus kan worden ingekeken tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
  • Toegangen : Inventaris AA738

Beschrijving van het bestand :

Stukken in verband met Auguste Haus

Na de Duitse invasie van 1914 ontvluchtte Auguste Haus België om dienst te nemen in het Franse leger. Hij trok naar het front en begon na de oorlog een militaire loopbaan. In december 1939 werd hij majoor bij de infanterie. Hij nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht en zat van 15 juni 1940 tot het begin van mei 1942 gevangen in Duitsland. Hij kon om gezondheidsreden naar België terugkeren en vervoegde op 4 juni 1942 de sector West-Vlaanderen van het Belgisch Legioen. Eind 1943 werd hij commandant voor die provincie. Omdat het in West-Vlaanderen arrestaties regent komt Haus aan het hoofd van een zone die zowel Oost- als West-Vlaanderen omvat, zodat het tekort aan kaderleden kan worden opgevangen. Vanaf 1 juni 1944 gaat hij voor de geallieerden over tot sabotagedaden en hij staat hen bij tijdens de bevrijding van België. Op 18 juli 1944 staat de Duitse politie voor zijn deur in Gent maar omdat hij afwezig is worden zijn echtgenote en dochter gearresteerd: beiden zullen in december 1944 omkomen in Ravensbrück. Haus wordt benoemd tot voorzitter van de Nationale Erkentelijkheidscommissie der Provincie Oost-Vlaanderen, die in oktober 1944 belast wordt met de erkenning van het statuut van weerstander. Hij is waarschijnlijk eind 1948 overleden .

 

Voor meer informatie :

  • Bernard Henri, La Résistance 1940-1945, Bruxelles : La Renaissance du Livre, 1969.
  • Guldenboek van de Belgische Weerstand, uitgegeven door de Commissie voor de Historiek van de Weerstand, opgericht door het Ministerie voor Landsverdediging, Brussel, Leclercq, 1948.
  • Tanham George K., The Belgian underground movement 1940-1944, Palo Alto (CA) : Stanford University Press, 1951.