Joseph Dubar (à droite), un des fondateurs du réseau Ali-France. Photo du fonds Fernand Strubbe, photo n° 64048, copyrights CegeSoma/Archives de l'Etat.

De Dienst Ali-France

  • Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief “Ali-France” kan worden ingekeken tijdens de openingsuren van de leeszaal. De inhoud is vrij raadpleegbaar. Reservatie.
  • Reproductie :  De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
  • Toegangen : Inventaris AA1129

Beschrijving van het bestand:

Documenten over de dienst Ali-France, die instond voor de opvang en de evacuatie van agenten en voor het overbrengen van briefwisseling van inlichtingendiensten naar het zuiden van Frankrijk

Dankzij het netwerk Ali-France konden honderden mensen oversteken naar het niet-bezette Frankrijk en kon briefwisseling van Belgische inlichtingendiensten worden overgemaakt. Het netwerk zorgde dus voor het overbrengen van personen en documenten naar het zuiden van Frankrijk en werkte onder andere samen met Komeet en Zero. Het bestand bestaat uit documenten die werden teruggevonden bij geschiedkundig onderzoek en vormt een nuttige aanvulling op de papieren van William Ugeux (AA884 en AA1584), die eveneens worden bewaard bij het CegeSoma.

Voor meer informatie:

  • Bernard Henri, La Résistance 1940-1945, Bruxelles : La Renaissance du Livre, 1969.
  • Guldenboek van de Belgische Weerstand, uitgegeven door de Commissie voor de Historiek van de Weerstand, opgericht door het Ministerie voor Landsverdediging, Brussel, Leclercq, 1948.
  • Tanham George K., The Belgian underground movement 1940-1944, Palo Alto (CA) : Stanford University Press, 1951.
  • Verhoeyen Étienne, « Un réseau belge du Nord : Ali- France", in : Revue du Nord, n° 306, 1994, p. 545-564.