Home » News » Jonge Historici Promotie 2022 : een mooie « oogst »…

Jonge Historici Promotie 2022 : een mooie « oogst »…

Sinds 2006 organiseert het CegeSoma een studiedag waarop  “jonge geschiedkundigen” het woord krijgen. Bedoeling is om hen de gelegenheid te geven de resultaten van hun eindverhandeling bekend te maken bij een ruim publiek én om hen kennis te laten maken met collega’s uit alle andere Belgische universiteiten. Op 27 april ll. gingen niet minder dan 26 onder hen de uitdaging aan. Ze waren uitgekozen op basis van de kwaliteit van hun eindwerk maar omdat ze zo talrijk waren moesten ze zich houden aan een strakke timing en in tien minuten een voorstelling geven van het resultaat van hun onderzoek.  Allemaal slaagden ze met brio in die opdracht ! Het aanwezige publiek  was onder de indruk van de originele en kwaliteitsvolle presentaties. “Lichting 2022” zal in de annalen gegrift blijven !

Om de dag te omkaderen en de debatten die na de presentaties volgden in goede banen te leiden  konden we gelukkig beroep doen op collega’s die gespecialiseerd zijn in beide wereldoorlogen, de Koude Oorlog en de kolonisatie, namelijk Céline Rase, Guy Vanthemsche, Alain Colignon, Widukind De Ridder, Koen Aerts en Michael Auwers.

Hieronder vind je de samenvattingen van de verschillende bijdragen van de studiedag alsook het programma van de dag. Indien je belangstelling hebt voor een bepaald onderwerp in het bijzonder, aarzel dan niet ons dat te laten weten: we sturen je vragen graag door aan de jonge historici.

Eerste thema : Front, bezetting & samenleving (sessie voorgezeten Alain Colignon en Widukind De Ridder)

Tweede thema : Herinnering & beeldvorming (sessie voorgezeten door Michael Auwers)

Derde thema: Collaboratie, einde van de oorlog & repressie (sessie voorgezeten door Céline Rase en Koen Aerts)

Vierde thema: Kolonisatoren en gekoloniseerden (sessie voorgezeten door Guy Vanthemsche)