Home » News » Nieuwe oogst : publicaties van geassocieerde onderzoekers van het CegeSoma

Nieuwe oogst : publicaties van geassocieerde onderzoekers van het CegeSoma

Drie geassocieerde onderzoekers van het CegeSoma hebben net een nieuw boek gepubliceerd en het boek van een vierde geassocieerd onderzoeker, gepubliceerd in 2018 is naar het Frans vertaald.

Het boek van Frank Seberechts 'Vechten voor de vrede' brengt ons naar de bevrijding van Antwerpen in september 1944. Die bevrijding is geen synoniem voor vrede :  niet alleen zijn stad en haven niet onmiddellijk bevrijd en lijden nog steeds onder V1 en V2 bombardementen, ook de problematiek van de collaboratie vraagt een oplossing en de teruggekeerde krijgsgevangenen, politieke gevangenen en verplicht tewerkgestelden moeten opgevangen worden enz. Kortom, een bevrijding gekleurd door vreugde, twijfel en verdriet. Frank Seberechts, 'Vechten voor de vrede', Antwerpen, Polis, 2019, 296 p. 

.

 

Marc Verschooris reconstrueert in zijn boek 'De papegaai is niet dood. Geheime agenten Albert Deweer, Albert Mélot en Albert Wouters - Gent 1944'  de geschiedenis vaak met dramatische wendingen, van drie geheim agenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal gebaseerd op vele nog niet gebruikte archieven en foto's. Marc Verschooris, 'De papegaai is niet dood. Geheime agenten Albert Deweer, Albert Mélot en Albert Wouters - Gent 1944', AE Gorredijk, Sterck & De Vreese, 2019, 272 p.

 

 

De jongste publicatie van Gerlinda Swillen 'Der Zweite Weltkrieg ist unsere Wieg. Eine ostbelgische Geschicht (mit Zeitzeugenberichten von Wehrmachts- und GI-Kriegskindern)', is gebaseerd op getuigenissen en brengt het verhaal van een generatie verborgen en vergeten kinderen geboren uit een relatie tussen Belgische vrouwen en soldaten van de Duitse Wehrmacht en vanaf 1944 GI's. Het bestaan van deze oorlogskinderen en hun niet behandeld lijden zijn lange tijd taboe geweest. Recente conflicten tonen aan dat deze kwestie nog altijd actueel is … Gerlinda Swillen, 'Der Zweite Weltkrieg ist unsere Wieg. Eine ostbelgische Geschicht'. (mit Zeitzeugenberichten von Wehrmachts- und GI-Kriegskindern), Eupen, Grenz-Echo Verlag, 2019, 280 p.

 

 

Het boek van Paul De Jongh, 'Résistance sans frontières. Enquête sur les groupes d'espionnage et les lignes d'évasion (1940-1943)' is de Franse vertaling van 'Grenzeloos verzet.  Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel (1940-1943)' verschenen in 2018. Paul De Jongh bestudeert het verzet aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het spoor te volgen van twee monniken van de abdij van Val-Dieu, die samen met andere verzetslui in 1943 terechtgesteld werden,  reconstrueert hij zeer precies de geschiedenis van spionagegroepen en ontsnappingslijnen in de regio. Een verhaal dat de rol van de Kerk en van de abdij in het bijzonder belicht, maar ook de familie van beide geestelijken. Paul De Jongh, 'Résistance sans frontières. Enquête sur les groupes d'espionnage et les lignes d'évasion (1940-1943)', Waterloo, La Renaissance du Livre, 366 p.