Home » News » Tienduizenden biografische fiches over Belgische verzetslui online vanaf 21 oktober 2024!

Tienduizenden biografische fiches over Belgische verzetslui online vanaf 21 oktober 2024!

Het aftellen is begonnen …

Vanaf 21 oktober 2024 hebt u via een nieuw online platform, het resultaat van het Wikibase Verzet project, toegang tot de biografische gegevens van alle mannen en vrouwen die erkenning hebben aangevraagd bij de Belgische Staat voor hun deelname aan de strijd tegen de nazibezetters tussen 1940 en 1944.

Dan worden meer dan 40.000 biografische fiches onthuld, die werden opgesteld op basis van de archieven van de Staatsveiligheid over de Belgische inlichtings- en actiediensten.

Intussen werken we voort … Momenteel ronden we de codering en controle af van alle  gegevens uit de persoonsdossiers over de verzetslieden via de sluikpers.

Maar wat is dat, 'verzet via de sluikpers' ? Het gaat om de Belgen die het statuut van verzetsman of -vrouw via de sluikpers verkregen, omdat ze tussen 1 juni 1940 en 4 juni 1944 gedurende minstens zes maanden en in het kader van een organisatie onbaatzuchtig hebben meegewerkt aan de redactie, het drukken, het opzetten van depots, het transport en de systematische verspreiding van sluikbladen, pamfletten, affiches of communiqués, waarbij ze zich blootstelden aan represailles van de vijand.

In afwachting van het online gaan van het platform, zullen we u van week tot week een voorsmaakje geven van de rijkdom die dit nieuw instrument u zal bieden en de verschillende manieren om het te exploiteren.

Volg ons vanaf nu op Facebook om de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van het project en om, samen met ons, vanop de eerste rij tipjes van de sluier op te lichten van deze omvangrijke verwezenlijking. Het resultaat van nu meer dan drie jaar onverdroten werk van een team erg gemotiveerde wetenschappers en vrijwilligers.