Vrijwilligers van het CegeSoma

Onze Vrijwilligers

Het CegeSoma heeft al jaren het geluk te beschikken over een dynamische en zeer diverse ploeg vrijwilligers. Zij vallen onder de bevoegdheid van Fabrice Maerten, de verantwoordelijke voor de valorisering van de collecties. 

Alle teamleden werken actief mee aan het project Wikibase Verzet: een van hun waardevolle activiteiten is het ingeven van data uit persoonsdossiers van Belgische verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Drie jonge vrijwilligers, twee Oostenrijkers en een Duitse, zijn het team komen versterken en voeren allerlei taken uit in verband met onthaal, archief en communicatie.

Onze vrijwilligers kunnen beschikken over een ruim landschapsbureau en hebben dezelfde logistieke basisvoorzieningen als het personeel om hun taken te kunnen uitvoeren. Ze worden uiteraard betrokken bij de veelvuldige activiteiten van de instelling.

Beschikt u over vrije tijd en bent u gepassioneerd door de nauwgezette klassering en ontsluiting van archieven, persknipsels of foto's, aarzel niet om contact op te nemen met Fabrice Maerten.

 

Wie zijn de vrijwilligers van het CegeSoma ?

Olivia Barani heeft diploma’s kunstgeschiedenis (universiteit Parijs I) en conservatie-restauratie (ENSAV La Cambre). Ze werkte als restauratrice en voerde wetenschappelijke opdrachten uit voor verschillende instellingen, waaronder het  Centre Pompidou, de stichting Delvaux en de ULB. Vandaag werkt ze aan een plastische aanpak gericht op verdwijning, sporen en herinnering. Haar inzet als vrijwilligster bij het CegeSoma kadert in haar enorme belangstelling voor de verbanden tussen herinnering, archief, geschiedenis en samenleving, en dit in de bijzondere context waar het doorgeven van feiten en het inzicht in conflicten uit het verleden noodzakelijk blijkt.   
 

Roland Baumann is kunsthistoricus (ULB) en sociaal antropoloog (Tulane University, New Orleans). Zijn doctoraatsverhandeling ging over volkskunde en de herinnering aan de burgeroorlog in Zuid-Andalusië. Hij is professor kunstgeschiedenis en visuele communicatie (INRACI) en leidde ook seminaries over de antropologie van oorlog en visuele antropologie (ULB). Zijn belangstelling voor het CegeSoma ligt in het verlengde van  zijn eigen familiegeschiedenis: tijdens de Tweede Wereldoorlog was zijn vader inlichtingen- en actieagent en politiek gevangene. Zijn oom nam dienst in de Belgische afdeling van de Royal Navy.

 

Dora Beullens is licentiaat in de Germaanse filologie. Ze werkte als administratief medewerker bij de gemeente Herent. Sinds 1 december 2019 is zij vrijwilligster uit belangstelling voor geschiedenis in het algemeen en voor de twee Wereldoorlogen in het bijzonder.
Ze werkt één dag per week aan het opmaken van lijsten van individuele dossiers van verzetslieden en aan vertalingen. Ze zal ook ingeschakeld worden bij het inventariseren van archieven.

 

Bernard Burton is sinds 2018 gepensioneerd als psycholoog. Gedurende drie jaar werkte hij mee aan  de beschrijving van de collecties van het BelVue museum. Daarbij legde hij talrijke contacten met diverse musea en geschiedkundige of erfgoedverenigingen.  Bij het CegeSoma zal hij werken aan de databank Wikibase Verzet: deze activiteit is namelijk een voortzetting van het beheer van zijn eigen familiearchief in verband met het Geheim Leger, waar verschillende van zijn familieleden deel van uitmaakten. Tegelijk werkt hij ook op de dienst Erfgoedpromotie van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.

 

Marie-Hélène Calicis is een historica (UCL) die zich bijzonder interesseert voor de geschiedenis van de 20e  eeuw. Ze heeft zich altijd ingezet voor de onderwijssector.
Voor haar onderzoek bezocht ze het CegeSoma en bemerkte toen vrijwilligers die aan het werk waren in een lokaal van het centrum. Ze nam zich voor om na haar pensioen deel te gaan uitmaken van die groep.  Het is nu zover en een keer per week knoopt ze weer aan met haar passie voor onderzoek en verdiept ze zich in de dossiers van het Belgisch verzet.
 

Hedwig Degelaen werkte gedurende zijn hele loopbaan in de theaterwereld, waarvan de laatste 25 jaar in de Muntschouwburg. Daar was hij productieverantwoordelijke voor de dienst maquillage. Jaren van genealogische opzoekingen in het Rijksarchief hebben hem ertoe aangezet zich als vrijwilliger bij het Archief aan te melden.
Zo is hij gaandeweg bij het CegeSoma terechtgekomen en sinds april 2023 maakt hij deel uit van het team 'Wikibase Verzet'.

 

Emile Dejehansart heeft een licentiaatsdiploma in de rechten (ULB) en heeft een carrière als magistraat achter de rug. Zijn activiteiten als magistraat en de band van zijn familiegeschiedenis met de Tweede Wereldoorlog spoorden hem aan zichzelf bij het CegeSoma aan te bieden.
Hij werkt sinds oktober 2017 bij het CegeSoma en is met name verantwoordelijk voor de klassering van het onderzoeksfonds 'Eric Laureys' (de beroving van Joodse diamantairs door de Nazi's).

 

Jean-François Delforge is leerkracht van opleiding. Hij verbleef meerdere jaren in Midden-Afrika (Congo en Rwanda) en zette zich daarna in voor niet begeleide kinderen in Brussel. Hij was verantwoordelijk voor de Rode Kruis-missie in Kigali en voor een centrum voor asielzoekers in België. Hij sloot zijn loopbaan af bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Eens gepensioneerd nam hij divers vrijwilligerswerk op (Huiswerkinstituut, Bibliotheek, Rode Kruis, museum van Tervuren). Hij is gepassioneerd door de plaatselijke geschiedenis van beide wereldoorlogen en voor stamboomkunde. Sinds januari 2025 werkt hij mee aan het platform 'Resistance in Belgium'.

Yves Delvaux heeft een licentiaatsdiploma in de economie en de arbeidswetenschap (UCL). Na actief te zijn geweest in de sector onderwijs en opleiding ging hij aan het werk bij de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij zijn loopbaan afrondde als bestuursdirecteur. Hij publiceerde meerdere artikels in het tijdschrift van het socio-politiek onderzoeks- en informatiecentrum Crisp.  Zijn persoonlijk en beroepstraject hebben in hem een  onweerstaanbare belangstelling gewekt voor alle vormen van Belgische identiteitsbeleving, voornamelijk in de hedendaagse geschiedenis van het land.  In die optiek wenste hij na zijn pensionering aan de slag te gaan als vrijwilliger bij het Cegesoma, waar hij meewerkt aan het project Wikibase Verzet.
 

Jonathan D’Haese is licentiaat in de hedendaagse geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles. Hij heeft voor de vzw Brudisc een aantal opdrachten als archivaris uitgevoerd en is nu leraar; hij onderwijst onder meer Frans als vreemde taal. Hij heeft erg veel belangstelling voor de sociale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en begon in mei 2022 als vrijwilliger bij het CegeSoma. Eén dag per week werkt hij aan het coderen van archieffondsen van bepaalde Belgische verzetsorganisaties en dit in het kader van het project Wikibase.



Jean-Marie Dontaine doet sinds 1973 aan stamboomkunde, nadat hij papieren ter hand had genomen van zijn overleden vader en langzaam maar zeker  geraakte hij geboeid door geschiedenis, die zijn vrije tijd invult op een soms zeer originele manier zoals de onderwerpen oude dans of re-enactment. Hij schreef korte brochures met “genealogische fictie” evenals meer complexe werken zoals  ‘D'Ombre et de Lumière’, over de levensloop van een neef tijdens de twee wereldconflicten) of meer recentelijk: ‘Un jour de septembre 1944’, over 7 jonge verzetsmensen uit Lessen die werden opgegraven uit een massagraf nabij Charleroi. Toen hij aan dit boek werkte maakte hij kennis met Fabrice Maerten en hij ging in op diens vraag om deel uit te maken van het vrijwilligersteam van het CegeSoma.
 

Het CegeSoma kan ook elk jaar (en dat al gedurende veertien jaar - zie Bilan van een geslaagd partnerschap !) rekenen op de erg waardevolle steun van een Duitse vrijwilliger via de Aktion Sühnezeichen Friedensdienste  (ASF) en de European Solidarity Corps. Antonia Heidrich kwam in september 2024 bij het CegeSoma. Zij wert voor de afdelingen Documentatie  (ingeven van gegevens uit dossiers van verzetsmensen voor het project Wikibase Verzet, staat een namiddag per week in voor het onthaal van bezoekers en helpt bij de praktische organisatie van evenementen.

 

Luc Ketels is boekhouder/fiscalist van opleiding. Hij heeft meer dan 40 jaar in het distributiebedrijf van de geschreven pers gewerkt. Hij doet onderzoek naar het verzet in Vlaanderen en vervoegt het 'Wikibase Verzet'-team begin juni 2023.

 

 

Francis Lambrechts  is commercieel ingenieur van opleiding en was gedurende twintig jaar HR-beheerder bij Orange, tot zijn pensionering in september 2016.
Hij is bij het CegeSoma sinds mei 2017 waar hij archieven klasseert. Hij kreeg belangstelling voor het CegeSoma vanuit zijn familiegeschiedenis (zijn vader was piloot bij de RAF).


 

Dirk Martin is doctor in de geschiedenis (VUB). Van 1979 tot eind 2016 werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij het CegeSoma. Hij was er lange tijd verantwoordelijk voor de sector Documentatie en was in 2016 ook waarnemend directeur. Zijn onderzoekswerk is toegespitst op de buitenlandse politiek van België voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, de gemeentepolitiek tijdens het interbellum en diverse aspecten van de bezetting. Sinds 2018 maakt hij deel uit van de groep vrijwilligers waar hij hoofdzakelijk zorgt voor de vertaling van wetenschappelijke teksten.

 

Michel Mimmo is burgerlijk ingenieur van opleiding (ULB) en naast wetenschappelijke materies heeft hij altijd al belangstelling gehad voor geschiedenis. Toen hij luisterde naar de RTBF-podcasts Sombre Belgique werd zijn aandacht gevestigd op de recente geschiedenis van België, met name deze van het Belgisch verzet  tegen de Duitse bezetter tijdens WO II. Dat herinnerde hem eraan dat de gebouwen van de polytechnische school van Brussel werden opgetrokken rondom square Groep G, een verzetsbeweging, en dat auditorium Guilissen zijn naam kreeg ter herinnering aan Jean Guillissen, een assistent van de faculteit die actief was in het verzet en die in 1942 door de Duitsers werd gefusilleerd.

Pierre Mortier is een gepensioneerd financieel expert. Hij bekleedde verschillende functies bij een grote Brusselse bank en werkte gedurende zeven jaar eveneens in Parijs. Hij verzorgde gedurende 23 jaar lezingen over financiële analyse voor de richting Executive Master in Management – SBS (ULB). Hij is fel geïnteresseerd in de geschiedenis van de 20e eeuw en nadat hij regelmatig de leeszaal van het CegeSoma had bezocht om opzoekingen te doen over het verzet (zijn vader en zijn oom waren vanaf september 1940 actief in een Inlichtings- en Actiedienst en werden naar Duitsland gedeporteerd), is hij in juni 2021 deel gaan uitmaken van het vrijwilligersteam. Hij werkt aan het opstellen van lijsten met individuele dossiers van leden van het verzet.
 

Cecilia Melaerts-Saerens is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte (klassieke filologie) van de Vrije Universiteit Brussel. Zij was voltijds hoofddocent aan de VUB, op rust gesteld sedert 2016. Daarna was zij een korte tijd aangesteld als assistante de rédaction door de Société d'études latines de Bruxelles voor het tijdschrift Latomus. Naast haar taak nu als vrijwilligster bij het Cegesoma (Project Wikibase Verzet) verleent zij ook een medewerking aan de Bibliographie Papyrologique van het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth.
 

François Saint Lager is jurist en historicus. Hij werkte gedurende 25 jaar voor de Europese instellingen in Brussel, als beleidsmedewerker economische associatieovereenkomsten. In 2018 begon hij aan de ULB hedendaagse geschiedenis te studeren om les te kunnen geven in het middelbaar onderwijs. Zijn interesse gaat uit naar de Belgische en Franse kolonisatie in Afrika, en de link met universitaire instellingen en economische kringen, de rol van de vrouw in het Europees beleid van het einde van de 20e eeuw, stedelijke naamgeving, de positie van geschiedkundigen in de samenleving, en scholing via de media. In mei 2025 kwam hij bij het vrijwilligersteam van het CegeSoma.  

Alexandre Stroinovsky is industrieel ingenieur in Bergen. Zijn professionele loopbaan is veelzijdig . Hij werkte zowel in de internationale handel als voor INTAS (agentschap van de Europese Commissie), waar hij de interfacefunctie bekleedde tussen de IT-afdeling en de wetenschappelijke experten in het kader van de ontwikkeling van onderzoeksprojecten. Nu hij sinds 5 jaar gepensionneerd is, biedt Alexandre zijn IT-ervaring aan aan het CegeSoma. Zijn interesses gaan uit naar geschiedenis en in het bijzonder naar archieven. Hij maakt deel uit van het CegeSoma sinds maart 2020 en houdt zich bezig met de uitwerking van de lijsten van de individuele dossiers van de leden van het verzet.


Jacques Sweers heeft er een hele loopbaan opzitten als politie-inspecteur in Brussel. Hij is gepassioneerd door de Tweede Wereldoorlog en zet zich in om de herinnering aan het Fort van Breendonk levend  te houden. Hij is lid van de Vrienden van Fort Breendonk en verzorgt geregeld geleide bezoeken. Sinds november 2022 maakt hij deel uit van het team 'Wikibase Verzet'.


 

Nico Theunissen is Master in de Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit Nederland. Zijn Master-thesis handelde over de tekenfilm tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij had een grote interesse in de hedendaagse  geschiedenis en die van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder en bood zich in 2010 als vrijwilliger bij het CegeSoma aan om zich bezig te gaan houden met de inventarisering van archieven. Hij is ook actief als secretaris bij de vzw 'De vrienden van het Fort van Breendonk' die als taak heeft het memoriaal in zijn verschillende taken te ondersteunen.

 

Roger Vincken is germanist en gepensioneerd directeur van het Lyceum te Hasselt. Vele jaren deed hij opzoekingswerk te Hasselt naar zijn familiegeschiedenis. Hij onderzocht en archiveerde de administratie van het verzet van Landen, hem overhandigd door zijn schoonvader, verzetsstrijder. Hij onderzocht en beschreef tevens het leven van Theophile Smets, grootvader van zijn overleden vrouw en stichter van de weerstandsgroep BNB te Landen en bevelhebber van de Zone 1 van de Generale Sabotagegroep Groep G.