Home » Publication » De overlevenden

De overlevenden

De Belgische Oud-strijders tijdens het interbellum

De overlevenden. De Belgische Oud-strijders tijdens het interbellum.

In dit boek onderzoeken de Gentse historici Antoon Vrints en Martin Schoups de rol en impact van de Belgische oud-strijders na de Eerste Wereldoorlog. Maar liefst 320.000 (van de 360.000)  gemobiliseerde Belgische soldaten keerden na de wapenstilstand terug naar het burgerleven. Zij bleven echter ‘gemobiliseerd’ als een nieuwe en krachtige sociale beweging.
Deze oud-soldaten verdedigden een reeks sociale eisen, kracht bijgezet met hun morele legitimiteit. Ze profileerden zich hierbij wel als een specifieke groep met specifieke eisen. Ze integreerden zich dus niet in de bredere arbeidersbeweging. Als aparte groep, waren de veteranen uitermate actief en efficiënt in het afdwingen van eisen. Het boek biedt een diepte-analyse van de vele grote en kleine vormen van publiek straatprotest.
Het boek analyseert de strategische manier waarop deze krachtige beweging zo haar eisen verdedigde. Zo was er bijvoorbeeld een bestorming van het parlement in juli 1920 die de regering tot toegevingen dwong. Het boek werpt een nieuw licht op de sociale en politieke geschiedenis van België tijdens het Interbellum, maar ook in bredere zin op de impact van WOI op de massademocratie.
Het boek is één van de resultaten van het BRAIN (Belspo) onderzoeksproject ‘The Great War from Below’, tussen 2014-2018 gecoördineerd door CegeSoma (Nico Wouters). In 2019 won dit boek de Pil-van Gastelprijs voor geschiedenis.

Een onmisbare bijdrage tot de geschiedenis van het straatprotest en de massademocratie na WOI, winnaar van de Pil-van Gastelprijs 2019.