Uitzendingen Maurice De Wilde : VRT

Uitzendingen Maurice De Wilde : VRT

  • Toegang en raadpleging : Afschriften van interviews van Maurice De Wilde zijn tijdelijk niet beschikbaar omdat ze worden gedigitaliseerd.
  • Reproductie : Afschriften van interviews  kunnen niet tijdelijk worden gereproduceerd. Tv-programma's kunnen op verzoek bij de VRT worden gereproduceerd.
  • Onderzoekinstrument: Inventaris van de uitgetikte interviews

Beschrijving van het bestand :

Interviews van verzetslui en collaborateurs gerealiseerd in het kader van de BRT-televisiereeksen over de Tweede Wereldoorlog, 1969-1989

In 1982, stelt Maurice De Wilde, journalist van de BRT (het huidige VRT) zijn eerste historische programma voor over de collaboratie in België tussen 1940 en 1945: De Nieuwe Orde. Dit programma kadert in een historische vulgarisatie-inspanning van de Nederlandstalige  publieke omroep tussen 1973 en 1991, die leidt een grote documentaireserie (120 afleveringen in totaal) over de Tweede Wereldoorlog, geïnitieerd door de Productiekern Wereldoorlog II.

De Nieuwe Orde werd uitgezonden in 18 afleveringen tussen februari 1982 en april 1983. Met zijn methodes als onderzoeksjournalist, heeft De Wilde meer dan 300 personen geïnterviewd, waarvan een behoorlijk aantal collaborateurs zoals Léon Degrelle of Jef De Wiele. Door het woord te geven aan deze mensen en door zijn vasthoudende  interviewtechniek, voedde hij de polemiek maar zorgde tegelijk voor het  succes van het programma. De Wilde aarzelde niet om zijn gesprekspartner uit hun lood te slaan. De journalist nam lange interviews af,  uit het zicht van  de camera’s, waardoor de getuigen hem makkelijker vertrouwden. De Nieuwe Orde deed veel inkt vloeien. Het programma schrok er niet voor terug taboes aan de orde te stellen, zoals de rol van koning Leopold III tijdens de oorlog.

De Wilde heeft nog andere programma’s gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald over de collaboratie. Zijn documentatiewerk en de aandacht voor historische onderwerpen die vaak werden doodgezwegen, leverden  hem grote erkenning op naast talrijke televisieprijzen

Voor meer informatie :