80 jaar na de Tweede Wereldoorlog: welk verleden voor de toekomst?
Studiedag

De studiedag ’80 jaar na de Tweede Wereldoorlog: welk verleden voor de toekomst?’, vond plaats op 17 mei in Gent.
Het was een initiatief van prof. Koen Aerts, in samenwerking met Archiefpunt vzw, Oud-studenten Geschiedenis Universiteit Gent - OSGG, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent (Humanities Academie UGent), CegeSoma-Rijksarchief in België, Instituut voor Publieksgeschiedenis, TAPAS/Thinking About the PASt en Postgraduaat Erfgoed en Samenleving.
Nico Wouters sprak over het belang van historische waarheidsvinding en hoe wetenschap vandaag (opnieuw) onder druk staat. In het daaropvolgende panel onder leiding van Bruno De Wever debatteerden Eva Willems, Jan Dumolyn en Olga Van Oost hierover. Sommigen waren het eens met de stellingen van Wouters en anderen niet: het werd een geanimeerd debat, ook met de zaal.
In de namiddag gaf Maarten van Alstein de voorzet voor het debat in zijn keynote over hoe de oorlog kan of moet dienen voor een moreel handelen in onze snel veranderende wereld. Daarmee knoopte het debat rechtstreeks aan bij de voormiddag. Onder leiding van Berber Bevernage, debatteerden Robbert-Jan Adriaansen, Kaat Wils-Verhaegen, Antoon Vrints en Gillian Mathys over de noodzaak van het handelen en de ruimte die wij allen hebben in een wereld waar de democratie steeds meer onder druk staat. Ook hier werden veel zaken aangesneden die elk een apart debat verdienen.
De vele infostandjes van partners en collega’s maakten het helemaal af. Wordt zeker vervolgd!