Home » News » Dit zijn de namen

Dit zijn de namen

Fort van Breendonk (B). Auteur : Ton Nolles, [CC BY-NC-ND 2.0]

Ook dit jaar werkt het CegeSoma actief mee aan het herdenkingsevenement 'Dit zijn de namen', dat van 6 mei 2024 - 18 uur tot 8 mei 2024 - 20 uur plaatsvindt in het Fort van Breendonk (de online uitzending volgen). Door de gegevens aan te leveren over duizenden weerstanders overleden tussen 1940 en 1945, maakt onze instelling deze voorleesmarathon mogelijk die georganiseerd wordt ter gelegenheid van 8 mei, de dag waarop we de overwinning op het nazisme vieren.

Het CegeSoma levert een essentiële bijdrage. Het grootste deel van de informatie die tijdens deze 48 uur voorgelezen wordt komt immers uit onze gegevensbestanden: voorna(a)m(en) en naam van de verzetslieden overleden tussen 1940 en 1945, geboorteplaats en geboortedatum, datum en plaats van overlijden, burgerlijke stand, nationaliteit, beroep, maar ook hun lidmaatschap van verzetsorganisaties, hun eventuele gevangenschap en het erkenningsstatuut dat de Belgische staat hen verleende. Al die inlichtingen worden gecodeerd in het kader van het project Wikibase Verzet. Dat project beoogt om de gegevens te verzamelen en publiceren uit de persoonsdossiers van de weerstanders, bewaard in het CegeSoma, de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers en het Algemeen Rijksarchief. Op termijn zal men via een on-line platform opzoekingen kunnen verrichten over meer dan 150 000 weerstanders, op basis van een naam, een geboortedatum, een woonplaats of een verzetsorganisatie.

De lancering van dit platform is voorzien in september 2024. Intussen kunt u steeds contact opnemen met de wetenschappelijk coördinator van het project, Fabrice Maerten. Hij zal met plezier voor u nagaan of er een dossier bestaat over de gezochte weerstanders en zal u desgevallend helpen om de stukken in kwestie te raadplegen in de leeszaal van het CegeSoma.