Home » News » Brusselse toponymie van het verleden en de toekomst

Brusselse toponymie van het verleden en de toekomst

Oproep voor bijdragen met het oog op een collectieve publicatie

Het Brussels Studies Institute (BSI), EBxl (het netwerk voor Brusselse studies van de ULB), CegeSoma/Rijksarchief (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij) en de Société royale belge de géographie werken samen aan een publicatie over de toponymie van Brussel. Er werd een database samengesteld met alle (ongeveer 5000) plaatsnamen in Brussel (straten, lanen, rondpunten, steenwegen, tunnels, pleinen, squares, enz.) en elke plaatsnaam werd gecategoriseerd en kort beschreven. Deze database vormt nu de basis van verschillende lopende analyses over de Brusselse toponymie (geografische en topografische aspecten, historische aspecten, betwiste toponymie, enz.). Deze eerste publicatie is het vertrekpunt van een bredere reflectie.

Met het oog op een collectieve publicatie, nodigen het BSI, EBxl en CegeSoma iedereen die zich bezighoudt met de Brusselse toponymie uit om een voorstel voor een bijdrage (maximum 1500 tekens) in te dienen tegen maandag 17 juni.

De geselecteerde voorstellen zullen door hun auteurs worden voorgesteld op een seminarie op donderdag 14 november, waarna de thematische hoofdstukken zullen worden bepaald en de auteursteams zullen worden gevormd. Elk hoofdstuk zal worden geleid door een eerste auteur, vergezeld door meerdere co-auteurs van verschillende universiteiten, organisaties en disciplines. De auteurs krijgen toegang tot de toponymische database en cartografische of infografische ondersteuning om hun thematische hoofdstuk te schrijven.

Contact & indienen van bijdragen: iadine.degryse@ulb.be